Uvodna reč

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, o održivom razvoju

Dragi prijatelji!

Živimo u vremenu stalnih i brzih promena. Energetska industrija ne predstavlja izuzetak. Naprotiv – pred nama su brojni izazovi: nove tehnologije, sve kompleksniji zahtevi tržišta i pojačana konkurencija su samo neki od njih.

NIS se odlučno suočava sa savremenim izazovima. Pored interne organizacione transformacije, koja ima za cilj da obezbedi još veću efikasnost naših biznis blokova, rešili smo da sprovedemo i brojne druge promene – od uvođenja novih tehnologija i inovativnih proizvoda, do nove HR strategije, koja će omogućiti da naši zaposleni budu lideri u oblastima kojima se bave i da na radnim mestima budu motivisani i zadovoljni.

I pored dinamične transformacije koju sprovodimo poslednjih godina, u našem poslovanju postoji konstanta od koje nećemo odustati. To je posvećenost principima održivog razvoja i tu ideju ćemo slediti i u trenucima kada se suočavamo sa situacijom bez presedana u novijoj istoriji. Dramatičan pad cena nafte, u kombinaciji sa naglim usporavanjem svetske privrede usled napora da se zaustavi širenje novog virusa, sigurno će ostaviti značajne posledice, ne samo za energetsku industriju, već i za globalnu ekonomiju. U ovim uslovima, naši prioriteti su očuvanje zdravlja naših zaposlenih, spoljnih saradnika i potrošača, kao i očuvanje stabilnosti na tržištu naftnih derivata Srbije i zemalja regiona u kojima NIS posluje. Osim toga, ostaćemo posvećeni naporima da maksimalno unapredimo efikasnost poslovanja, kako bismo finansijske i operativne pokazatelje očuvali na nivou koji će omogućiti dalji održivi razvoj naše kompanije.

Ove godine predstavljamo deseti po redu Izveštaj o održivom razvoju NIS-a, i u njemu nastavljamo da uspostavljamo i unapređujemo standarde izveštavanja u ovoj oblasti u našoj zemlji. Svake godine nastojimo da svoje poslovanje učinimo što transparentnijim i da svim zainteresovanim stranama jasno predstavimo naš ekonomski napredak, napore da omogućimo razvoj ljudskih resursa, uz istovremenu posvećenost zaštiti životne sredine, bezbednosti na radu i doprinosu razvoju društvene zajednice u Srbiji.

Za NIS održivi razvoj u prvom redu znači napredak i odgovornost. Kada govorimo o napretku, mislimo na ambiciozne investicije koje će, u skladu sa našom Strategijom 2025, postaviti temelje za dalji razvoj kompanije i obezbediti nove vrednosti za naše akcionare, zaposlene i zajednice u kojima poslujemo. Samo u 2019. godini je vrednost našeg investicionog portfolija iznosila 42,2 milijarde dinara, što je najveći obim ulaganja NIS-a od 2013. godine. Time smo ujedno ostali među vodećim domaćim investitorima i jedan od pokretača srpske privrede.

Za nas, napredak znači i nastavak sprovođenja digitalne transformacije, koja ima za cilj jačanje konkurentnosti kompanije, unapređenje komunikacije sa potrošačima, efikasnije i bezbednije obavljanje naše delatnosti, kao i unapređenje načina za sprovođenje obuka zaposlenih. NIS će i u 2020. godini nastaviti sa digitalizacijom na svim nivoima i investirati u portfolio digitalnih projekata, u vezi sa čim se očekuju dugoročni pozitivni efekti na pokazatelj EBITDA. Važna etapa napretka za nas je i jačanje kompetencija naših zaposlenih, jer su za NIS u srcu svakog dugoročnog procesa ljudi, kao nosioci našeg budućeg razvoja. U 2019. godini je, u saradnji sa eksternim saradnicima, organizovano 2.180 obuka, u kojima je učestvovalo više od 4.000 zaposlenih. Za ovu namenu je izdvojeno 257 miliona dinara. Cilj NIS-a je da istovremeno doprinese povećanju nivoa stručnih znanja i razvoju profesionalnih veština i na nivou šire zajednice. Iz tog razloga smo vrata našeg Trening centra u Elemiru, jedne od najsavremenijih institucija za obuku naftaša u regionu, otvorili i za učenike srednjih stručnih škola, koji tamo mogu da pohađaju praktičnu nastavu. Takođe smo za 60 studenata završnih godina fakulteta i master studija omogućili da obave po 320 sati stručne prakse u našoj kompaniji.

Kada govorimo o odgovornosti, pre svega imamo u vidu opredeljenje da svi naši biznis projekti, pored ekonomske isplativosti, obezbede i dugoročne benefite za zaštitu životne sredine i širu zajednicu. Tako ćemo projektom Duboka prerada, koji realizujemo u Rafineriji nafte Pančevo, obezbediti veće količine najvrednijih naftnih derivata i proširenje asortimana proizvoda, uz istovremeno unapređenje zaštite životne sredine, pre svega, kroz prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Po završetku izgradnje termoelektrane-toplane u Pančevu, sa početkom njenog rada, biće započeta proizvodnja električne energije na ekološki prihvatljiviji način – od gasa.

Pored toga, svake godine realizujemo značajan broj projekata u oblasti zaštite životne sredine. U 2019. godini smo za njih izdvojili 534 miliona dinara, a jedan od realizovanih projekata je i ugradnja Low NOx gorionika na procesnim pećima u pančevačkoj rafineriji, kako bismo doprineli smanjenju emisija štetnih materija u vazduh. Nastavili smo da unapređujemo i bezbednost na radu naših zaposlenih i eksternih izvođača. Naši napori da unapredimo HSE kulturu na svim nivoima su dali zapažene rezultate, pa je tako pokazatelj LTIF (indikator povreda sa izgubljenim danima) smanjen čak 25 odsto u poređenju sa 2018. godinom. U želji da racionalno koristimo resurse, sproveli smo u NIS-u program mera za smanjenje potrošnje energije i povećanje energetske efikasnosti, zahvaljujući kom su u 2019. godini ostvarene uštede u energiji od 7.997 toe, a vrednost uštede je 336 miliona dinara.

Takođe smo ostali pouzdani partner zajednici i nastavili da odlučno doprinosimo njenom razvoju. U 2019. godini smo u društveno odgovorne projekte uložili preko 371 milion dinara. Posebno smo ponosni na naš program saradnje sa lokalnim zajednicama “Zajednici zajedno”, u okviru kog smo zajedničkim naporima doprineli nabavci savremene opreme i aparata za 20 zdravstvenih institucija širom Srbije. U uverenju da se budućnost svake zajednice temelji na deci, u fokusu naše društvene odgovornosti će i u narednom periodu biti želja da doprinesemo razvoju mladih i podstaknemo ih da se i sami angažuju na kreiranju pozitivnih promena i obezbeđenju opšte dobrobiti za zemlju u kojoj živimo.

Principi održivog razvoja će i ubuduće predstavljati osnovu svih biznis procesa NIS-a. Deset izveštaja o održivom razvoju koji su za nama ne vidimo samo kao značajan uspeh naše kompanije, već i kao obavezu da na tom putu istrajemo, i još više podignemo lestvicu standarda u ovoj oblasti. Samo na taj način možemo obezbediti dalji napredak NIS-a, uz odgovoran odnos prema našim akcionarima, zaposlenima, životnoj sredini i zajednici čijem razvoju želimo da pružimo odlučan doprinos.